Brrr… Tijd om de tuin winterklaar te maken

Winterklaar maken van je tuin: Zo bereid je je buitenruimte voor op de kou

De herfst is voorbij en de winter staat voor de deur. Nu is het tijd om je tuin winterklaar te maken. Het klinkt misschien als een flinke klus, maar met een paar eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je tuin de kou kan doorstaan en je volgend voorjaar weer kunt genieten van een gezonde en mooie buitenruimte. 

1. Bescherm je planten Niet alle planten kunnen goed tegen kou, dus het is belangrijk om ze goed te beschermen. Verpak gevoelige planten, zoals tropische of subtropische soorten, met tuinvlies of jute om ze tegen de kou te beschermen. 

2. Tuingereedschap onderhoud en opslag Voordat de kou intrekt, is het een goed moment om je tuingereedschap schoon te maken en op te bergen. Scherp de messen van je grasmaaier, snoeischaar en harken, en maak ze goed schoon om roest te voorkomen. Zet alles droog en veilig op een plek waar het niet bevroren of beschadigd raakt.

3. Zorg voor de grasmat Hoewel gras in de winter in rust is, is het belangrijk om het gras in goede conditie te houden. Maai het gras nog een laatste keer voordat het echt koud wordt en zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait. Dit helpt om de wortels sterker te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen kou.

4. Verwijder bladeren en dode planten Bladeren die op je gazon liggen kunnen voor verstikking zorgen, dus veeg ze regelmatig op. Verwijder ook dode planten en bloembakken die het winterweer niet overleven, zodat ze niet rot worden en schimmel of ziekten veroorzaken.

5. Tuinmeubelen en accessoires beschermen Het is tijd om je tuinmeubelen en decoraties binnen te halen of af te dekken met ademende hoezen. Dit verlengt de levensduur van je meubels en voorkomt schade door regen, sneeuw en kou. Houten meubels kun je eventueel behandelen met olie om ze beter bestand te maken tegen de winterse omstandigheden.

6. Voorbereiden op sneeuw en vorst Zorg ervoor dat alle afvoeren en regenpijpen schoon zijn, zodat smeltwater goed kan wegstromen. Een voorraadje zout of zand in huis halen om je paden veilig te houden, is ook een goed idee.

7. Bereid de beregeningsinstallatie voor op de winter Bij het winterklaar maken van je tuin is het belangrijk om je beregeningssysteem niet te vergeten. Water dat in leidingen, sproeiers en andere onderdelen blijft zitten, kan bij vrieskou bevriezen en uitzetten, wat zorgt voor beschadigingen. Begin met het uitschakelen van het systeem en het afkoppelen van eventuele slangen. Vervolgens is het belangrijk om al het water uit de leidingen te laten lopen. Veel installaties hebben een ontluchtingsventiel of een speciale aflaatfunctie om water eruit te blazen. Heb je een automatische beregeningsinstallatie? Laat deze dan bij voorkeur door een specialist winterklaar maken, vooral als het gaat om het leegblazen van leidingen met perslucht. Met deze stappen bescherm je je installatie tegen vorstschade, zodat je hem probleemloos weer kunt gebruiken zodra het voorjaar aanbreekt!

8. Winterklaar maken van je zwembad Als je een zwembad in je tuin hebt, is het essentieel om dit goed voor te bereiden op de winter. Dit voorkomt schade door vorst en maakt het opstarten in het voorjaar een stuk eenvoudiger. Een zwembad kan actief en passief overwinteren. 

Wij adviseren onze klanten om het zwembad actief te laten overwinteren en we komen hier graag voor langs. Hierbij zetten wij de ph-pomp en de warmtepomp uit en tappen we deze af. Ook voegen we wintervloeistof toe aan het water en doen we een extra chloortablet in de skimmer. Bij de opstart in het voorjaar maken we het zwembad helemaal schoon en wordt alles weer aangesloten. 

U kunt uw zwembad ook zelf passief laten overwinteren. Dit doet u door het waterniveau te verlagen tot onder de skimmers en eventuele waterleidingen, zodat deze niet beschadigd raken door bevriezing. Gebruik een winterafdekzeil om het zwembad af te dekken en te beschermen tegen vuil en weersinvloeden. Vergeet niet om een speciale wintervloeistof aan het water toe te voegen, die algenvorming en kalkaanslag voorkomt. Heb je een zwembad met een pomp of filterinstallatie? Zorg ervoor dat deze volledig geleegd en beschermd wordt tegen vorst, of berg ze binnen op als dat mogelijk is.

Delen: